Resedagbok

Per-Arne

Här kommer jag att skriva lite varje dag som jag är i Ghana. Följ mig gärna på mina upplevelser.

2023-02-22

Flygresan gick jättebra. Men det blir jobbigt för den gamle mannen !!! 18 timmar från port till port.

Blev inte mycket gjort ikväll, utan nu ska jag sooova...

2023-02-23

Idag har det varit en riktigt strulig dag, men som vanligt så löser sig allt till slut. Det började med att jag klagade på mitt rum, det gjorde jag redan igårkväll. Jag fick ett riktigt fuktigt och dåligt rum i källaren, utan fönster. Det accepterar inte herr Ölfvingsson. Så jag fick byta i dag på fm. till ett mycket bättre rum med utsikt to.m.

Sedan tänkte jag att ta en promenad in till city av Accra, för att utföra några ärenden. Så jag knallade iväg utrustad med 2 liter vatten. Men jag ångrade mig ganska snart det var alldeles för varmt och för långt. Så jag tog en taxi.

Det första var att ta ut pengar, så jag hittade en bank med uttagsautomat. Men men, det gick inge bra, och det tog ett tag innan jag förstod att det bara gick att ta ut 1000Ghs per uttag. Så det blev att ta ut många ggr. Jag ska ju till Human Compassion imorgon, så jag var ju tvungen att ta ut de 4850:- som ni mina vänner har samlat ihop. Och så behövde jag lite kapital själv också. Fasen jag kom på nu när jag skrivet detta att det blir nog en uttagsavgift på 35 spänn på varje uttag. Ja ja, det drabbar ju ingen fattig...

Sedan skulle jag fylla på mitt sim-kort som jag hade förra gången jag var här nere. Men se det gick inte, det var för gammalt, så jag fick köpa ett nytt och ladda på. Så jag kan ringa och använda data med min telefon. OBS! att jag har ändrat till det nya telefonnumret på första sidan här på siten.

Sedan åkte jag en taxi till Accra mall som ligger strax vid mitt hotell. Käkade lite och tog en fika. Sedan fixade jag med en taxichaufför där, att han ska hämta mig kl.09.00 imorron på mitt hotell. Han är sedan med mig hela dagen för föreståndaren Mr Mensah ska ju följa med mig till min tomt med bananodlingen. Så att han hitta dit sedan.

Det var jäkligt skönt att sätta sig i baren och ta en stor " Club " när jag kom tillbaka till hotellet kan jag säga.

Nu sitter jag på mitt rum och skriver detta och fixar med bilder från idag. Det är inget brett bredband på Wifi här på hotellet tyvärr. Mätte nyss till 1,25 Mbit/s, hemma har jag 250Mbit/s...

Kram till er alla så höres vi imorron... Per-Arne

2023-02-24

Ännu en härlig dag i Ghana börjar närma sig sitt slut. Efter frukost så kom min taxidriver och hämtade mig på hotellet vid 9-tiden.

Vi siktade in oss på Human Compassions nya hem i byn Mayera ca 1 timme utanför Accra. Det var inte så lätt att hitta dit, men Mr Mensah (föreståndaren) mötte oss. De hade alla flyttat in idag från sitt gamla ställe. Huset som vi i Childrens Home har byggt till dom. Det är inte färdigt ännu på långa vägar, men som ni kan se på bilderna så kan dom bo i det.

Stor fest förståss när jag kom. Alla barnen mötte mig glada och förväntansfulla. Det är 9 stycken barn där just nu samt föreståndaren Mr Mensah och hans nya fru. Jag lastade ur min stora väska med grejer tillsammans med alla barnen. De fick balonger och godis. Resten kläder, skor, ritblock, färgkritor, målarböcker, hopprep, foppatofflor, skor osv. Får Mr Mensah och hans fru dela ut senare.

En riktigt underbar stund i mitt liv kan ni tro, de var så glada och tacksamma, den sjöng för mig och klappade hämder och tackade gud. Ta åt er nu alla som har skänkt grejer till barnen. Tänk på barnen och gör som jag. Gråt en skvätt, det värmer i hjärtat.


Efter detta så tog jag med mig de vuxna till affären inne i byn för att handla det som de behövde. Det blev en hel taxi full med ris, olja, tomater, tvättmedel osv osv. Se bilder på dessa grejer.

Alla ni som har skänkt pengar till mig för att spendera på barnen. Ni ska veta vad mycket mat de fick för 3500:- Skr.

Jag/ni såg också till att beställa och betala för 10 stycker kompletta skoluniformer till alla barnen. Det gör man genom skolan och de syr upp dom i rätt storlek. Dessa kostade 1700:- som ni alla har betalat in. Stort tack från barnen, nu kan de få börja skolan på det nya stället.


Efter detta så tog jag med mig Mr Mensah för att visa honom var min tomt är, så att han kan hitta dit och skörda plantiner från mina träd där i framtiden. Det var lite struligt att hitta dit. Jag trodde att jag skulle hitta men tji vad jag bedrog mig. Det är ju nu 3 år sedan som jag var där och det hade växt upp en massa hus, så jag kände inte igen mig. Jag visste vilken väg vi skulle åka på, samt att vi skulle svänga vänster där det låg en liten kyrklokal som var blå. Nu visade det sig att kyrkhuset var målat rött, inte lätt att hitta då.

Vi fick ta hjälp av Emy, en kille som min dotter känner och som bor i närheten. När han kom så visade det sig att vi var bara några hundra meter fel...

Tyvärr så måste vi åka tillbaka dit imorron igen, för att träffa kungen i byn, och visa upp Mr Mensah. Annars får han inte skörda mina plantiner. Så jag trodde att jag skulle få en vilodag imorron och slappa och vila mig i form igen. Men men. Så kan det bli.


Nu är jag iallafall tillbaka på hotellet i mitt rum med AC. Det har varit 36 grader ute idag, så jag har druckit mycket, över 3 liter men ändå inte kissat så det var nog för lite ändå. Tänkte gå till restaurangen nu och äte lite, samt fylla på vätskeförrådet med kall öl..


Kram till er alla så höres vi imorron... Per-Arne

2023-02-25

En ny dag i mitt liv. Tänk att få spendera den här i Ghana. Underbart.

Jag var ju tvungen att åka ut till min tomt idag igen. Detta för att bl.a mäta ut tomten för de fyra hörnpelarna fanns bara 2 kvar. Detta för att mina fina grannar som köpt tomterna på sidan av min, har tagit bort stolparna. De har istället byggt hus på min tomt. Den ena bara lite grann in ca. 2 meter. Men den abdra har byggt ett helt litet hus på min tomt. Detta ska Emy hjälpa mig med att få ordning på har han lovat mig. Han har lite röjningsarbete kvar att göra också.

Det var en härlig känsla att gå där idag och se alla stockar med bananer på mina träd. Mr Mensah tog med sig en stock till barnhemmet, sedan ska han låte dom växa till sig lite, innan han skördar alltihopa.

Det var mycket strul och chaffs när vi var där, men det löste sig till slut. Innan vi åkte därifran så gjorde vi ett besök hos "kungen i byn" också. Det är hans far som har sålt tomten till mig. Det var högtidligt värre och sederna är märkliga för en svensk att förstå.

Eftersom jag inte hade med mig någon flaska Gin ( som är brukligt när man får audians hos kungen i byn) fick jag ge honom en Ghaniansk 100 lapp. Han blev helnöjd med den. Anledningen till att vi var tvungna att besöka kungen var att presenter de 2 personer som ska sköta marken och skörda åt mig. Annars kan de köras bort med våld med hjälp av en korrupt polis. Men men nu är det gjort, det har varit en riktigt jobbig dag i värmen. Men väldigt kul att se mina ägor. Nu får föreståndaren och barnen på barnhemmet sköta och skörda på min tomt. Detta ger dom lite mat och en del pengar till annan mat, genom att de kan sälja överskottet.

Nu har jag käkat och sett Arsenal vinna över Leicester. Allt för idag. Glöm inte att det kommer upp bilder senare ikväll, det tar en sån jäkla tid att ladda upp bilder, när man bara har styvt 1 Mbit/s


Kram till er alla så höres vi imorron... Per-Arne

2023-02-26

Idag har jag varit på det stora barnhemmet som vi på Childrens Home stöttar här i Ghana. Det heter Home for Hope och har ca 40 barn. Ganska långt att åka, ca 5 timmar i bilen tur o retur, men det är det värt.

Vi var inte framme förränn ca 12,00 så vi missade kyrkan, jag hade tänkt att följa med barnen till kyrkan. Men det var verkligen kul att få besöka dom. Detta barnhem har jag inte besökt förut så det var lite nytt.

Som vanligt blir jag mottagen av alla springande, skrattande, skrikande glada barn, De visade mig runt överallt hur de hade det. Det håller på att byggas nya toaletter åt dom nu som de var så glada över., Sedan åt dom lunch medan vi väntade på föreståndaren John Essaah som är präst. När kan kom så bjöd han mig och min chaufför på vatten och olika frukter. Sedan samlade han alla barnen i en skolsal i skolhuset där vi delade ut alla grejer som jag hade med mig. Hoppas att ni som skänkt kläder kan se något från er på bilderna, Många lyckliga barn blev det.

Alla barn fick också varsin påse med plantinchips från min fru Kristina plus ballonger. Mycket uppskattat var det.

En av killarna som heter Benjamin, fick en extra present av Kristina. Detta för att han är hennes fadderbarn, Han fick en fotbollsdress (i Svärtinges färger förstås). Samt ett fotoalbum och ett personligt brev från Kristina. Ni ser den överlyckliga killen posera med mig på en av bilderna,

Vi var kvar en stund till och pratade med barnen innan vi återvände till mitt hotell i Accra.


Kram till er alla från en mycket trött men lycklig Per-Arne så höres vi imorron... Per-Arne

2023-02-27

Hej igen mina följare. Hoppas att ni tycker det är lite kul att följa mig på min resa här. Ge mig gärna kommentarer på kontaktsidan här ovan i menyn. Det är så himla roligt att få era kommentarer att läsa, när jag sitter här ensam på kvällarna.

Idag hade jag bestämt att vila mig, min kropp och mitt huvud. Tog därför sovmorgon till halv 9. Sedan blev det en god frukost med omelett, melon, annanas och kaffe. Jag har eget glutenfritt bröd, både mjukt och hårt, med mig hemifrån. Samt en stor tub med räkost. Ha ha ha Bra va,,,

Efter frukost gick jag iväg en promenad till en marknad som jag sett när vi körde förbi igår. Handlade lite smågrejer där, bl.a ett par foppatofflor. Verkligen en upplevelse att promenera runt bland allt folk, vilket liv och tjatter kan ni tro. För att inte prata om alla lukter, synd att man inte vet och kan vad det är som luktar. Själv luktar jag väl som en grävling efter några timmar i solen, 38 grader idag.

Sedan tog jag en taxi till Accra Mall. Ett stor modern galleria med en massa affärer och matställen. Där finns inga fattiga mäniskor för det är riktiga västerlänska priser där. Jag köpte en kommahemgåva till min vackra fru där, men jag skriver inte vad det är.

Sedan åt jag på BurgerKing. dyrare än hemma tror jag. Ca 135 Skr för en cheesmeny.

Jovisst ja, jag har ju tvättstugan idag också. De var nyss här och hämtade 2 par shorts och 4 T-chirt. Kommer att kosta mig 35 Skr, det får jag kosta på mig. Sköljde själv upp några par kallingar förut också, min kära hustru har ju givetvis sett till att jag har tvättmedel med mig.

Nu ska jag ta mig en öl eller två på balkongen, och läsa i min bok...


Hoppas att vi höres imorron mina vänner. Krama varandra     Per-Arne

2023-02-28

Denna dag är inte mycket att skriva hem om, som man brukar säga. När jag vaknade imorse så kändes det lite lurigt, men jag gick till frukosten och åt en macka och lite frukter. Sedan när jag kom upp till rummet kom den stora lavaströmmen, i både det första och andra avloppet. Inget kul alls vill jag påstå.

Blev att ta det lugnt och stilla, vilade läste och sov lite. Sedan när klockan blev vid 2 tiden så kändes det lite bättre igen. Jag vågade inte ge mig ut och åka taxirally idag, utan jag tog en lugn promenad framåt kvällen. Gick bara runt i kvarteren runt hotellet och tog lite bilder ( se på bildsidan).

Nu känns det riktigt skapligt faktiskt, har fått i mig 2 små bananer och en massa Resorb. Nu är gubben på G igen...

Får bli en lugn kväll. Ska se på Svtplay lite nyheter hemifrån.

Imorron räknar jag med att ta mig till Beachen och kolla, har aldrig varit där, trotts att jag varit i Accra 3 ggr nu, Blir kul.


Hoppas att vi höres imorron mina vänner. Krama varandra     Per-Arne

2023-03-01

Äntligen har jag internet igen. Nu kan jag skriva till er mina vänner.

Först blir det lite om gårdagen som jag tillbringade vid havet son är Guineabukten här. Det var krångligt att ta mig dit tog över en timme i taxi från hotellet. Det kostade ca 90 Skr. Arbetskostnaden är fortfarande billigt i Ghana.

Väl framme så blir jag nästan överfallen av en massa försäljare, tiggare och liknande. Ni som varit på en strand på mallorka vet hur det är, men detta var 10 ggr värre faktiskt. Jag lyckade få sätta min vid ett bord på en servering på stranden, där jag bad servitören att hålla allt folk borta. Det klarade han nästan. Men jag satt där i ca 2 timmar och läste i min bok och lät mig svalkas av vindarna från havet. Sedan tänkte jag mig att ta en riktig långpromenad i vattenbrynet, det gick bra en bit men sedan var jag överfallen igen.

Då fick Mr. Ölfvingsson spelet, jo han kan faktiskt får det. Skrek och röt en bra stund så en del försvann men inte alla. Då gick jag upp till vägen och tog en taxi till ett stort Mall som heter Placa. Där tog jag lite att äta innan hemfärden till hotellet.

Det blev att lägga sig utan att få se Rapport, inget internet you now...


Hoppas att vi höres imorron mina vänner. Krama varandra     Per-Arne

2023-03-02

Idag har det varit en stor dag på min resan. Childrens Home har haft en stor invigningfest för det nya huset som Humen Compassion nu har flyttat in i. Det blev en härlig upplevelse för oss alla. Maria Lemon och Karin från Sundsvall har ju nu kommit ner hit. Vidare så var det representanter från vårt andra barnhem Home for Hope (som jag besökte häromdagen) närvarande. Hoppas att jag får upp alla bilderna ikväll så får ni se vilken fest det var. Massor med mat och läsk, svenska flaggor, trumpeter konfetti osv. Barnen fick givetvis en massa godis också som både Maria och jag hade med oss.

Ett fint band sattes upp framför ingången. Maria höll ett fint tal och överlämnade en tavla att sätta på husväggen, där alla som har bidragit till bygget stod med. Ni må tro att jag var stort som en tupp när Kristina och jag stod med på tavlar. Då blev undertecknad rörd igen och svetten rann under ögonen...

Sedan höll Mr. Mensah som är föreståndare på barnhemmer ett långt fint tal. Där han tackade alla som varit med.

Jag sände direkt på facebook under invigningen, där kan ni som vill se filmen. Jag kan inte lägga upp filmer på denna sajt bara bilder.

Nu är det som jag skulle göra här i Accra klart, så nu kan jag med glädje i mitt hjärta, flyga hem imorgonnatt. Landar i Linköping framåt lunch på lördag.

Jag ska försöka skriva av mig lite imorronkväll också, när jag sitter på Kotoka flygplatsen här i Accra.


Fram till dess kramar till er alla från mig     Per-Arne

2023-03-04

Nu är jag hemma i Sverige igen. Det känns mycket bra. Jag har nog inte själv insett hur mycket krafter det tar därnere i värmen. Och med allt farande i taxi till olika ställen. Och alla känslor som bubblar upp i en.

Krafterna tog helt enkelt slut de sista dagarna, och nu när jag är hemma igen så känner jag mig helt tom på krafter. Det kommer säkert att ta ett tag innan jag är på G igen. MEN det är det värt, absolut.

Att få uppleva den glädje och tacksamhet som dessa barn och vuxna ger mig när jag är där. Är något helt fantastiskt. Jag kan inte beskriva detta utan det måste nog upplevas för att man ska kunna förstå det.

Min underbara fru, som har stöttat mig så mycket, under min resa. Vi sitter nu här i köket och pratar och pratar och pratar, samt gråter lite ihop. Av glädje givetvis men även av sorg för hur lite vi som medmänniskor kan göra.

Min slutsats av detta blir att Ingen kan göra allt men alla kan göra lite...


Krama nu varandra. Vem vet vi kanske kan hjälpas åt någon mera gång... Tack från hela mitt hjärta.  Per-Arne